In één oogopslag is duidelijk dat dit geen Hollands winterlandschap kan zijn. De Kroaat Zeljko Seles (1954) heeft het geschilderd. Hij wordt tot een van de beste naïeve schilders van dit moment gerekend.
Deze kunststroming ontstond in de vorige eeuw in het Kroatische dorpje Hlebine, waar boeren zich in de wintermaanden binnenshuis toelegden op handwerken. Er was immers niets te doen op het land. De boeren hadden weinig scholing en zeker geen opleiding aan een kunstacademie gevolgd. Zo werd de (inmiddels wereldberoemde) Kroatische naïeve kunst geboren.
Er komt trouwens heel wat vakmanschap kijken bij het maken van naïeve kunst. De schilder gebruikt geen doek of paneel, maar glas. Achterop het glas ontstaat het schilderij. Met veel geduld en precisie worden eerst de kleinste details (en zelfs de handtekening) geschilderd en dan pas de achtergrond. Heel anders dus dan bij een ‘normaal’ schilderij. Bovendien moeten naïeve schilders alles in spiegelbeeld weergeven.
Inmiddels is Noord-Kroatië mondiaal het centrum van de naïeve kunst. En op heel veel kunstacademies, over de hele wereld, wordt de techniek gedoceerd.
Bijzonder is dat deze kunststroming niet ontstaan is vanuit een elitaire School of Kring, maar gewoon bij boeren op het platteland die in de wintertijd de verveling probeerden te verdrijven.
Veel moois wordt uit verveling geboren, een onderschatte stille kracht.