Als je een nog niet volleerde schilder bent, is het wijs het werk van je leermeester te kopiëren. Al doende kun je je dan in het vak bekwamen. Dit kunstwerk is een goed geslaagde kopie van een klein schilderijtje dat de beroemde winterschilder Schelfhout in 1859 maakte.
Even iets meer over het origineel. Tot 1993 was het in privé bezit. Daarna werd daarna verworven door een kunsthandelaar in Eindhoven die het schilderij van Schelfhout in 1994 doorverkocht aan een verzamelaar. Kennelijk hebben de erfgenamen van de toenmalige eigenaar het vervolgens bij het beroemde veilinghuis Christie’s in Londen aangeboden, want daar duikt het schilderijt in 2014 op bij een veiling. Is het werkje inmiddels naar China, naar Dubai, of wellicht met deze of gene oligarch naar Rusland vertrokken? Waar het zich nu bevindt is onduidelijk, maar een feit is dat de huidige eigenaar er bij Christie’s 27.500 euro voor heeft betaald.
De hier getoonde kopie volgt de meesterhand van Schelfhout vrij nauwkeurig, maar het eindresultaat oogt totaal anders. De uitwerking is namelijk schetsmatiger en minder verfijnd dan het origineel. Het is expressionistischer en dat is niet wonderlijk omdat het zo’n 100 jaar na Schelfhouts meesterwerk is geschilderd. Onder het nieuwe schilderij, dat groter is dan het oorspronkelijke 19e eeuwse werk, staat geen naam. Het was kennelijk een ‘oefenstuk’ van iemand die zich wilde bekwamen in het genre.
De lijst is afkomstig van een lijstenmakerij uit Utrecht. Toeval? Want er is een opvallende gelijkenis tussen deze kunstig vervaardigde kopie en het latere werk van de 20ste eeuwse Utrechtse landschapschilder Albertus Temming. De wijze waarop de schaatsers, het riet langs de oevers, de bomen en het paard worden weergegeven, verraden helemaal zijn ‘touch’. Het zou me dus niet verbazen als we hier kijken naar een werk van de (beginnende) Temming, die aan de vooravond van zijn carrière in de leer ging bij zijn (reeds lang gestorven) illustere voorganger.
En dat hij het ongepast vond zijn eigen naam onder het schilderij te zetten, siert hem.